Co dziś na obiad? Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne schabowe roladki w sosie paprykowo-pomidorowym, które przygotowuje się bardzo szybko, wrzuca się do piekarnika i… robią się same. Takie obiady lubię, choć w tygodniu raczej stawiam na posiłki jednogarnkowe, które przygotowuje się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik.

Sałatka gyros z kurczakiem

Sałatki sprawdzają się zawsze – do pracy, na imprezę albo na kolację. Najczęściej robię je z dodatkiem jakiegoś mięsa, żeby nie być znów głodnym po dziesięciu minutach. Sałatka gyros z kurczakiem najczęściej w przepisach jest warstwowa, ja jednak przygotowuję ją w płaskim naczyniu i też wygląda nieźle. No i smakuje!

Co dziś na obiad? Tortellini w sosie śmietanowym

Zastanawiasz się co tu zrobić na obiad? Ruszam z nowym cyklem, w którym będą szybkie i proste przepisy na udany posiłek! Wcale nie trzeba kupować kolejnej paczki z sosem w proszku, żeby błyskawicznie zrobić spaghetti czy kurczaka. Na pewno pojawią się makarony (no mam do nich słabość) i dania mięsne, czyli to co głównie króluje u mnie w domu. Dzisiaj przepis na tortellini w sosie śmietanowym.

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Z reguły robiłam to „na czuja”, ale okazało się, że miejsce konkretnego produktu ma znaczenie. Odpowiednio przechowywane jedzenie w lodówce jest niezwykle istotne, kiedy chcemy przedłużyć świeżość produktów i cieszyć się zdrowym jedzeniem. Wystarczy kilka trików. Trochę wiedzy. I można zapanować nad wszystkimi półkami w lodówce.

Czego nie myć w zmywarce?

Aby zadbać o trwałość naczyń, należy dokładnie wiedzieć, jak je na co dzień czyścić. Zmywarka nam to ułatwia, jednak nie wszystkie mogą tam trafić. Rzadko, ale zdarza się, że na naczyniach znajdziemy praktyczne informacje, gdzie można, a gdzie nie wolno ich stosować.

Pleśniak – przepis na lekkie ciasto, które skrada serca

Pleśniak to popularne ciasto, do którego można dodać właściwie każde owoce, w zależności od sezonu. Jest lekkie i pasuje do każdej okazji. U mnie sprawdził się dżem z owoców leśnych, który dodał kwaskowatości całemu ciastu. Pleśniak przypadł mi do gustu, chociaż na początku miałam wrażenie, że robi się go bardzo długo – myliłam się!