Ciasto kinder bez pieczenia – szybki przepis

Ciasto kinder czekolada to cała blacha słodkości, która skradnie Twoje serce! Jego przygotowanie jest niesamowicie proste, a w dodatku nie musisz go piec. Kremowa masa na herbatnikowym spodzie to idealne połączenie. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku!

Przepis na ciasto kinder

Kto z nas nie kocha małych batoników Kinder? No właśnie! To zdecydowanie smak dzieciństwa. Teraz masz szansę zrobić całą blachę tej słodkości jako pyszny deser. To połączenie maślanych herbatników ze słodką masą i polewą czekoladową. Podany przepis na ciasto kinder przygotowałam na blaszce o wymiarach: 30 x 23,5 cm. Po przygotowaniu, trzeba je schłodzić w lodówce minimum godzinę, aby masa kremowa i polewa stężały.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • kostka masła w pokojowej temperaturze,
  • herbatniki (w zależności od wielkości blachy – u mnie 1,5 opakowania dużego),
  • 2 szklanki mleka w proszku.

Polewa:

  • 1 czekolada mleczna,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Przygotowanie:

  1. Mleko i cukry zagotuj w małym garnku. Składniki powinny się połączyć. Odstaw na kilkanaście minut, aby lekko przestygło.
  2. Masło utrzyj mikserem na gładką masę. Lepiej będzie, jeśli utrzymasz pokojową temperaturę. Dodaj do masła wcześniej przygotowane mleko i na średnich obrotach dalej mieszaj.
  3. Dodawaj po łyżce mleko w proszku. Kremowa masa ciasta kinder będzie gęstnieć powoli, swoją konsystencją powinna przypominać kwaśną śmietanę.
  4. Przygotuj polewę – podgrzej śmietankę i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj dwie pokruszone czekolady w kostkę i cały czas mieszaj aż masa będzie jednolita.
  5. Dno blachy wysmaruj tłuszczem i poukładaj herbatniki jeden obok drugiego. Wylej masę. Nałóż jeszcze jedną warstwę harbatników. Polej całość polewą czekoladową.
  6. Umieść ciasto kinder w lodówce na minimum godzinę.
  7. Smacznego! :)
ciasto kinder czekolada przepis
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!