Co dziś na obiad? Przepis na kurczak teriyaki1 min read

Filety z kurczaka można przygotowywać na wiele różnych sposobów, dlatego cały czas odkrywam jego nowe oblicza. Dziś prosty przepis w zupełnie innej odsłonie, trochę słodko, a trochę orientalnie, czyli kurczak teriyaki.

Kurczak teriyaki, czyli tak właściwie co?

Sos do kurczaka teriyaki można kupić w gotowej buteleczce, jednak – jak się domyślacie – ja wybrałam wersję robioną samodzielnie. Kurczak teriyaki jest lekko pikantny i słodki jednocześnie. Pasuje do chrupiących warzyw, ryżu, makaronu ryżowego lub jako dodatek do przeróżnych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad albo kolacja dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • 500g. filetów z kurczaka,
  • 10 łyżek sosu sojowego,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • garść sezamu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka kroimy najpierw wzdłuż, aby nie były takie grube. Następnie przecinamy w taki sposób, aby powstały paski. Solimy i pieprzymy jak zawsze.
  2. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Do małego rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, miód i olej. Wrzucamy czosnek i imbir, podgrzewamy na małym ogniu i czekamy, aż się zagotuje.
  4. Kiedy sos się zagotuje, polewamy nim filety z kurczaka, obtaczamy je, a następnie wrzucamy na patelnię i smażymy, aż się zarumienią. Na koniec można posypać kurczaka teriyaki sezamem. Gotowe! :)

Po zagotowaniu sosu, możemy go odstawić do wystygnięcia, a następnie potraktować jako marynatę i odłożyć filety do lodówki, np. na całą noc. Wtedy smak będzie intensywniejszy.


szybkie obiady przepisy Rozdomowiona e-book

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •