Domowa kostka rosołowa krok po kroku3 min read

Kiedy ostatnio przeczytałam skład drobiowej kostki rosołowej kupionej w supermarkecie – zamarłam. I ja to dodawałam do sosów i zup? Okazało się, że domowa kostka rosołowa jest bardzo prosta do zrobienia, w dodatku smaczna i w pełni zdrowa. Przynajmniej wiem, co jem.

Dlaczego warto?

Kostka rosołowa dodaje smaku do każdego dania, w tym głównie sosów, zup i dań obiadowych. To też szybki sposób na rosołek, dlatego warto ją mieć w kuchni. Niestety, kupne kostki to głównie konserwanty, substancje, które wzmacniają smak i zapach, niewiele tam prawdziwych warzyw i przypraw. W mojej znalazła się tylko… pietruszka. I to naprawdę niewiele.

Domowa kostka rosołowa, a właściwie pasta bulionowa, u mnie świetnie się sprawdza. Warto poświęcić trochę czasu, aby ją zrobić, zamrozić lub odstawić do lodówki i korzystać, kiedy potrzeba. W przepisach często mamy 500ml. bulionu, a wiadomo, że nie za każdym razem będziemy go naprawdę gotować, dlatego to praktyczne rozwiązanie.

Moja domowa kostka rosołowa

…to nic innego jak pyszne warzywa i ulubione zioła, ale do brzegu:

Składniki:

  • 5 marchwi
  • 4 pietruszki
  • 2 selery z nacią (ja nie użyłam, mam uczulenie na seler)
  • 1 duża cebula
  • 2 kawałki pora (ok. 10cm.)
  • 3 udka z kurczaka (można je pominąć albo dodać inny rodzaj mięsa)
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól
  • opcjonalnie ulubione przyprawy: pietruszka, rozmaryn, majeranek, oregano, tymianek; ja dodałam je wszystkie, na samym końcu, aby kostka rosołowa to był esencjonalny dodatek do potraw.

Przyda się coś do przechowywania pasty, u mnie jest to słoik i silikonowe foremki na kostki do lodu.

  1. Udka kurze zalewamy wodą w dużym garnku, u mnie to było około 4 l. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i zostawiamy pod uchyloną pokrywką, ja odczekałam około godzinę.
  2. Myjemy i obieramy warzywa, dzielimy na mniejsze części, aby później było łatwiej je zmiksować. Cebulę kroimy na pół, nie obieramy jej. Dodajemy warzywa do gotującego się mięsa. Dodatkowo wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i czekamy aż bulion ponownie się zagotuje. Wtedy zmniejszamy ogień i odkryty garnek zostawiamy znów na około godzinę, aby nabrał smaku.
  3. Po ugotowaniu oddzielamy warzywa od bulionu. Warzywa miksujemy dokładnie, aby powstała gładka pasta, ja korzystałam tutaj ze specjalnej nakładki do robota kuchennego. Można dodać dodatkowe, ulubione przyprawy. Wtedy pasta będzie bardziej esencjonalna, a jeśli zależy nam na lekkim posmaku albo szybkim rosołku, dodajemy ich mniej lub pomijamy ten krok.
  4. Przekładamy pastę bulionową do słoika lub silikonowego opakowania do kostek do lodu. Można go przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Pozostały bulion będzie świetny na obiad jako rosołek albo można go przelać do specjalnych, szczelnych worków i zamrozić.

domowa kostka rosołowa

Ja wybrałam przełożenie pasty bulionowej zarówno do słoika, jak i do silikonowej formy. Jedna domowa kostka rosołowa doprawi danie obiadowe, a kilka łyżek pasty wystarczy o przygotowania bulionu lub zupy. Domowa kostka rosołowa jako pasta bulionowa w słoiku może być też przechowywana w lodówce,wytrzyma nawet miesiąc.