Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach

Upał, słońce, gorąco i duszno – co wtedy idealnie ugasi pragnienie? Ostatnio stawiam na ice tea, czyli mrożoną herbatę z cytryną. To doskonały pomysł na orzeźwienie, szczególnie dla miłośników tego trunku w wersji gorącej. Zobacz prosty przepis na ice tea, który przygotujesz w słoneczny dzień dla siebie i bliskich, a także niespodziewanych gości!

Przepis na herbatę mrożoną cytrynową – ice ta

Ice tea to mrożona herbata, którą możesz z łatwością przygotować w domu. To świetna alternatywa dla kupnego napoju, bo będziesz mieć pewność, jakie składniki dodajesz do swojej wersji. W przepisie podaję czarną, zwykłą herbatę, jednak jeśli lubisz mocniejszą – możesz zastosować earl grey, także z cytryną.

Ten przepis na herbatę mrożoną obejmuje standardowy napar i dodatek cytryny. W dalszej części artykułu znajdziesz inne pomysły na ice tea.

Składniki:

Podstawowy napar:

  • 2 torebki czarnej herbaty,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 600 ml zimnej wody (może być przegotowana i ostudzona lub po prostu mineralna),
  • 2 czubate łyżeczki cukru.

Dodatki do cytrynowej ice tea:

  • sok z cytryny,
  • plasterki cytryny,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w czajniku i zaparz 2 torebki czarnej herbaty w kubku (około 300 ml wody). Wystarczy 4-5 minut, aby napój był gotowy.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj herbatę.
  3. Przelej zaparzoną herbatę do szklanego dzbanka i zalej ją zimną wodą. W zależności od intensywności smaku, możesz jej ilość zmniejszyć lub zwiększyć. Mi odpowiada wersja 600 ml zimnej wody na 300 ml gorącej herbaty.
  4. Wyciśnij sok z cytryny do mrożonej herbaty, najlepiej 1/3 lub połówkę.
  5. Tak przygotowany napój właściwie jest już gotowy! Wystarczy, że rozlejesz go do szklanek, dorzucisz kostki lodu oraz plasterki cytryny. Możesz także bardziej schłodzić ice tea i przed podaniem umieścić w lodówce. Smacznego!

Napój wydaje Ci się mało słodki? Dodaj do niego cukier lub miód. A może lubisz herbatę mocno cytrynową? Zwiększ ilość cytryny. Dzięki temu stworzysz idealny przepis na ice tea, czyli herbatę mrożoną, dopasowaną do swoich ulubionych smaków. Jeśli nie wypijesz od razu całości, możesz także przechować ją w lodówce. Herbatę mrożoną w wersji cytrynowej najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby po powrocie z pracy od razu ugasić pragnienie! Polecam :)

Herbata mrożona – przepis na ice tea z mango

Składniki:

  • 2 torebki czarnej herbaty,
  • 300 ml gorącej wody
  • 600 ml zimnej wody (przegotowanej, ostudzonej albo mineralnej),
  • 2 czubate łyżeczki cukru (opcjonalnie),
  • 3 łyżki mango i pół szklanki wody,
  • kilka kawałków pokrojonego mango,
  • kostki lodu.

Przygotuj herbatę mrożoną według przepisu powyżej, czyli zaparz 2 torebki czarnej herbaty w 300 ml wody, a następnie dodaj cukier (ewentualnie) i zalej zimną wodą. W blenderze zmiksuj 3 łyżki mango z połową szklanki wody. Wlej przygotowany sok z mango do schłodzonego napoju i wymieszaj. Jak będziesz wlewać herbatę mrożoną z mango do szklanek, dodaj kilka kawałków mango. Aby uzyskać orzeźwiającą ice tea, wrzuć też kostki lodu.

Herbata mrożona arbuzowa – owocowa i orzeźwiająca ice tea

Składniki:

  • napar z 2 torebek czarnej herbaty i wody, przygotowany wg przepisu wcześniej,
  • 4-5 łyżek arbuza bez pestek i pół szklanki wody,
  • kilka kawałków arbuza,
  • kostki lodu.

Przygotuj napar według wcześniejszych wskazówek i schłodź go. W blenderze zmiksuj 4-5 łyżek arbuza z połową szklanki wody, aby powstał sok. Dodaj go do zrobionej herbaty mrożonej i wymieszaj. Do dekoracji dodaj kawałki arbuza i kostki lodu. Ten przepis na herbatę mrożoną na pewno przypadnie Ci do gustu!

ice tea przepis
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!