Jak przechowywać jedzenie w lodówce?3 min read

Z reguły robiłam to „na czuja”, ale okazało się, że miejsce konkretnego produktu ma znaczenie. Odpowiednio przechowywane jedzenie w lodówce jest niezwykle istotne, kiedy chcemy przedłużyć świeżość produktów i cieszyć się zdrowym jedzeniem. Wystarczy kilka trików. Trochę wiedzy. I można zapanować nad wszystkimi półkami w lodówce.

Co i gdzie, czyli jedzenie w lodówce

1. Górna półka

To zdecydowanie miejsce dla takich produktów jak: dżemy, powidła, jogurt lub kefir. Na górnej półce powinno znaleźć się także mleko w kartonie lub butelce. Można tam także przechowywać napoje, które nie mieszczą się na bocznych półkach.

2. Środkowa półka

Na środkowej półce układam głównie nabiał, w tym wędliny i ser, które zawsze po zakupach przekładam osobno do plastikowych pojemników.  Przechowuję tu również twarożki, serki i gotowe potrawy po ugotowaniu i ostudzeniu, np. naczynie żaroodporne z zapiekanką albo garnek z rosołem.

3. Najniższa półka

Najniżej, czyli najchłodniej. Tutaj powinno znaleźć się surowe mięso oraz ryby.

4. Szuflady DOLNE

W szufladach trzymamy warzywa i owoce, pamiętając o ich odpowiednim przechowywaniu. Ale o tym za chwilę.

5. Półki boczne

To miejsce na olej roślinny, własne przetwory, chrzan, ketchup oraz napoje.

Kilka trików na przechowywanie jedzenia w lodówce

Przechowywanie jedzenia w lodówce to nie tylko ich odpowiednie ustawienie według półek. Nie trzymaj w niej wszystkich warzyw i owoców, np. bananów, czosnku, ziemniaków czy jabłek. Sałata musi mieć dostęp do powietrza, inaczej jej spożywanie może być niebezpieczne, dlatego przed włożeniem jej do lodówki – pozbądź się folii. Podobnie możesz zrobić ze szczypiorkiem. Aby był dłużej świeży, owiń go ręcznikiem papierowym. Ręczniki też świetnie się sprawdzą jako ochrona przed zabrudzeniami, często wykładam je pod garnek albo owoce w szufladzie.

Trik!

Nie wiesz jak przechowywać produkty po zakupach? Zastanawiasz się, czy tuńczyk w zalewie powinien trafić do lodówki, a zamknięty majonez do szafy? Przypomnij sobie ich położenie w sklepie i zrób dokładnie tak samo. Po otwarciu postępuj zgodnie z etykietką.

Ziemniaki i żółta cebula uwielbiają ciemne pomieszczenia, na słońcu szybciej się popsują. Przed włożeniem owoców i warzyw do lodówki – nie myj ich! Woda przyciąga bakterie. Umyj je przed spożyciem. Brzydki zapach unosi się w Twojej lodówce? Przekrój cytrynę na pół i połóż ją na najwyższej półce.

Dokładnie sprawdzaj datę ważności produktów. Rób zakupy przemyślanie.

Trik!

Jesz często serki i gotowe twarożki? Ustawiaj je jeden za drugim. Sięgając je po kolei, będziesz automatycznie brać jako pierwszy ten z najkrótszą datą ważności.