Zakładanie zielnika w kuchni – porady i inspiracje

Świeże zioła potrafią odmienić oblicze i smak każdej potrawy. Całe szczęście ich uprawa może być skuteczna, a przede wszystkim przyjemna nawet bez przydomowego ogrodu. Zamiennikiem warzywniaka jest zielnik, który można założyć w kuchni. Zapewni on stały dostęp do świeżych ziół, a w dodatku będzie świetnym elementem dekoracji wnętrza. Zielnik w kuchni – jak go zaplanować? Zakładanie zielnika w kuchni rozpoczynamy od wyboru miejsca. Dobrym stanowiskiem dla ziół jest parapet, który zapewni roślinom odpowiednio dużo promieni słonecznych, niezbędnych do rozwoju. Zielnik możemy również zorganizować na ścianie. Wystarczy zamontować półki, na których ustawimy pojemniki z roślinami. Ciekawym rozwiązaniem jest uprawa w ziół w specjalnych donicach, które można zawiesić do góry nogami np. nad blatem kuchennym lub wyspą, bez obawy o sypiącą się …

Jak przechowywać jedzenie w lodówce?

Z reguły robiłam to “na czuja”, ale okazało się, że miejsce konkretnego produktu ma znaczenie. Odpowiednio przechowywane jedzenie w lodówce jest niezwykle istotne, kiedy chcemy przedłużyć świeżość produktów i cieszyć się zdrowym jedzeniem. Wystarczy kilka trików. Trochę wiedzy. I można zapanować nad wszystkimi półkami w lodówce.

Czego nie myć w zmywarce?

Aby zadbać o trwałość naczyń, należy dokładnie wiedzieć, jak je na co dzień czyścić. Zmywarka znacznie ułatwia sprzątanie kuchni, dosłownie chwilę zajmuje włożenie do niej brudnych naczyń, szczególnie kiedy jesteśmy po wizycie gości. Nie wszystkie szklanki, sztućce i elementy z naszej zastawy mogą tam jednak trafić. Dziś podpowiem czego nie myć w zmywarce.