Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem

Próbowałaś już tradycyjnych polskich dań w nowoczesnych odsłonach? A wiesz co to są panzerotti? To włoskie pierogi smażone, które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis!

Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone

Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa się także calzone. A to już na pewno jest Ci znane! :)

Przepis na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550),
  • 300 ml ciepłej wody,
  • opakowanie drożdży instant (około 8 g),
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • olej lub oliwa z oliwek – tyle, aby było możliwe smażenie na głębokim tłuszczu.

    Farsz:
  • 400-500 g filetów z kurczaka,
  • 200 g pieczarek,
  • 150 g tartego sera mozarella,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek.

Przygotowanie:

  1. Do ciepłej wody wsyp drożdże instant, łyżeczkę mąki oraz pół łyżeczki cukru. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby rozczyn zaczął pracować.
  2. Resztę składników wymieszaj, dodaj przygotowany rozczyn i zacznij wyrabiać ciasto na pierogi smażone. Kiedy będzie gotowe, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  3. W tym czasie możesz przygotować farsz. Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno. Oprósz solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokrój drobno.
  4. Podsmaż filety z kurczaka, a następnie dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem, a także pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz.
  5. Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je.
  6. Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu. Zlep je w taki sposób, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Kiedy przygotujesz wszystkie pierogi do smażenia, odstaw je jeszcze na moment i przykryj ścierką, aby lekko podrosły.
  7. W garnku rozgrzej olej w taki sposób, aby podczas smażenia, pierogi nie dotykały dna.
  8. Umieszczaj w garnku pierogi po kolei i smaż tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony.
  9. Gotowe! :)

Pierogi smażone, czyli panzerotti czy calzone świetnie smakują z sosem czosnkowym lub BBQ.

przepis na pierogi smażone panzerotti
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!