polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Kiedy pojawia się sezon na kurki, nie może zabraknąć na obiad polędwiczek wieprzowym w pysznym, kremowym grzybowym sosie. Pokażę Ci prosty przepis na aromatyczne danie, które podbije serce całej rodziny.

Pomysł na obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

W tym przepisie ważne jest to, aby zyskać intensywny kurkowy smak sosu, a także aby polędwiczka nie była zbyt twarda. Dlatego warto ją trochę podgotować, aby była krucha i miękka w smaku. To danie najlepiej smakuje do puree ziemniaczanego, a także makaronu. Kombinuj do woli :) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to jedno z moich ulubionych obiadów na przełomie sierpnia/września. Przygotujesz go w prosty sposób!

Uwaga! Do rozbijania polędwiczki wieprzowej nie stosuj zbyt dużo siły czy tłuczka. Wystarczy, że lekko rozpłaszczysz mięso dłonią, aby nie powstały dziury. To delikatne mięso, zresztą niezbyt tanie, dlatego warto o nie zadbać podczas przygotowania.

polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki:

  • około 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 200 g świeżych kurek,
  • 1 średnia cebula,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody,
  • łyżka mąki z odrobiną wody,
  • olej lub oliwa do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek, koperek.

Przygotowanie:

  1. Oczyść kurki i na chwilę zamocz je w wodzie.
  2. Rozpocznij od dokładnego umycia polędwicy wieprzowej i pozbycia się błon. Pokrój ją na plastry. Rozbij je rękoma w taki sposób, aby nie były zbyt grube. Zostaw na chwilę.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój też kurki na takie części, jakie lubisz – większe lub mniejsze.
  4. W średnim garnku podsmaż cebulę i kurki, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, a także wodę, która pozostała po kurkach i czekaj aż całość się zagotuje.
  5. W tym czasie podsmaż polędwiczki na patelni z jednej i z drugiej strony, na bieżąco doprawiając je solą i pieprzem. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać przyprawę do wieprzowiny. Nie muszą być one usmażone w 100%. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś mięso przez około 25-30 minut.
  6. Dodaj do garnka śmietanę 30%. Dopraw całość solą, pieprzem, koperkiem i pietruszką według uznania. Zagotuj całość i duś przez kolejne 10 minut.
  7. Wymieszaj mąkę z wodą i jeśli sos będzie zbyt rzadki, na sam koniec zagęść go.
  8. Smacznego!


Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *