Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Kiedy pojawia się sezon na grzyby, w mojej kuchni pojawiają się zawsze polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym, kremowym i doskonałym. Pokażę Ci prosty przepis na aromatyczne danie, które podbije serce całej rodziny.

Pomysł na obiad – polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

W tym przepisie ważne jest to, aby zyskać intensywny kurkowy smak sosu, a także aby polędwiczka nie była zbyt twarda. Dlatego warto ją trochę podgotować, aby była krucha i miękka w smaku. To danie najlepiej smakuje do puree ziemniaczanego, a także makaronu. Kombinuj do woli :) Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to jedno z moich ulubionych obiadów na przełomie sierpnia/września. Przygotujesz go w prosty sposób.

Jeśli wolisz to danie przygotować szybciej i sprawniej, możesz po prostu usmażyć polędwiczkę i dodać ją do sosu, bez dłuższego duszenia. Wtedy mięso może być twardsze, ale też będzie pyszne!

Uwaga! Do rozbijania polędwiczki wieprzowej nie stosuj zbyt dużo siły czy tłuczka. Wystarczy, że lekko rozpłaszczysz mięso dłonią, aby nie powstały dziury. To delikatne mięso, zresztą niezbyt tanie, dlatego warto o nie zadbać podczas przygotowania.

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym

Składniki:

  • około 500 g polędwiczki wieprzowej,
  • 200 g świeżych kurek,
  • 1 średnia cebula,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody,
  • łyżka mąki z odrobiną wody,
  • olej lub oliwa do podsmażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek, koperek.

Bądź na bieżąco! Jeszcze więcej porad znajdziesz na fanpage’u Rozdomowionej!

Przygotowanie:

  1. Oczyść kurki i na chwilę zamocz je w wodzie.
  2. Rozpocznij od dokładnego umycia polędwicy wieprzowej i pozbycia się błon. Pokrój ją na plastry. Rozbij je rękoma w taki sposób, aby nie były zbyt grube. Zostaw na chwilę.
  3. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój też kurki na takie części, jakie lubisz – większe lub mniejsze.
  4. W średnim garnku podsmaż cebulę i kurki, mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodaj bulion, a także wodę, która pozostała po kurkach i czekaj aż całość się zagotuje.
  5. W tym czasie podsmaż polędwiczki na patelni z jednej i z drugiej strony, na bieżąco doprawiając je solą i pieprzem. Jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz dodać przyprawę do wieprzowiny. Nie muszą być one usmażone w 100%. Kiedy bulion się zagotuje, przełóż do niego polędwiczki. Duś mięso przez około 25-30 minut.
  6. Dodaj do garnka śmietanę 30%. Dopraw całość solą, pieprzem, koperkiem i pietruszką według uznania. Zagotuj całość i duś przez kolejne 10 minut.
  7. Wymieszaj mąkę z wodą i jeśli sos będzie zbyt rzadki, na sam koniec zagęść go.
  8. Twoje polędwiczki w sosie kurkowym są gotowe. Smacznego!
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!