3 przekąski na imprezę – szybkie i smaczne

Często zastanawiasz się jakie przekąski na imprezę przygotować dla gości? Dziś przedstawię Wam 3 ciekawe i bardzo proste przepisy, dzięki którym nie musisz już wystawiać wyłącznie kabanosów i paluszków. To świetna okazja na wrzucenie czegoś na ząb i zjedzenie czegoś pysznego i małego. Zobacz moje 3 ulubione przekąski na imprezę – zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Muszle z nadzieniem

Pierwszym przepisem wśród przekąsek na imprezę jest ciekawa wersja makaronu razem z prostym nadzieniem. Muszle dostaniesz właściwie w każdym supermarkecie – ważne, aby były większe, żeby coś się do tego środka zmieściło :) Ciekawym efektem jest wyłożenie makaronu w trzech kolorach. Prezentują się one atrakcyjnie na półmisku.

Przygotowałam tutaj najprostsze z możliwych nadzieni, czyli coś, co zawsze masz w lodówce. Możesz także przygotować inne nadzienia, np. z tuńczykiem, cebulą czerwoną, papryką żółtą i serem. Tak naprawdę ogranicza Cię wyobraźnia i… to co masz akurat w lodówce :)

Składniki:

  • pół opakowania makaronu muszli,
  • 2 jajka,
  • 20 dag sera żółtego w kostce,
  • 10 plastrów szynki konserwowej,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • szczypiorek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Mieszaj go delikatnie w trakcie, aby się nie sklejały.
  2. Ugotuj jajka na twardo.
  3. Pokrój jajka, cebulę, ser i szynkę w drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek.
  4. Wrzuć składniki do miski, połącz je z majonezem, ketchupem i dopraw solą, pieprzem. Dorzuć szczypiorek i wymieszaj.
  5. Ugotowany makaron ułóż na półmisku. Wypełnij go nadzieniem najlepiej małą łyżeczką. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić muszelek.
przepis na muszle z nadzieniem

Ciasto francuskie z kabanosem

To chyba moja ulubiona przekąska, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie, kruche i pyszne, ale nawet po dwóch czy trzech dniach smakują nieźle. Wystarczą tylko 3 składniki i przekąski na imprezę gotowe!

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 10 plastrów sera,
  • 1 paczka kabanosów.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciasto francuskie rozłóż i pokrój na równe kawałki w kształcie kwadratu.
  3. Na każdy kwadrat ułóż plasterek sera i kawałek kabanosa.
  4. Zawiń każdy kwadrat ciasta francuskiego, składając dwa przeciwległe krawędzie do środka. Zlep końce w taki sposób, aby nie rozpadły się w piekarniku.
  5. Piecz ciasteczka w piekarniku przez 20 minut.
przepis na ciasto francuskie z kabanosem

Mini pizze – idealne przekąski na imprezę

Kto nie kocha pizzy? W wersji mini to idealne przekąski na imprezę. Przygotujesz je błyskawicznie, a Twoi goście zjedzą je ze smakiem.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy,
  • 1 koncentrat pomidorowy,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 10 plastrów szynki,
  • 20 dag sera tartego żółtego,
  • kilka pieczarek,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • 5 łyżeczek jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • koperek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Najpierw zrób sos, który zastosujesz jako podkład do mini pizzy, a także jako sos. Do małego garnka przełóż cały koncentrat pomidorowy, dodaj ketchup i odrobinę wody.
  3. Podgrzej sos do momentu, aż zacznie się gotować. Przypraw go ziołami prowansalskimi, bazylią, oregano, solą oraz pieprzem i odstaw.
  4. Pokrój szynkę, pieczarki i cebulę w kostkę.
  5. Wyłóż sos pomidorowy na gotowy spód do pizzy, a następnie ułóż składniki.
  6. Wierzch posyp serem i ziołami prowansalskimi.
  7. Piecz około 30 minut do momentu, aż zarumienią się boki pizzy i ser.
  8. W tym czasie przygotuj sos czosnkowy. Obierz ząbek czosnku i przeciśnij go przez praskę. Wymieszaj w miseczce jogurt z majonezem, dokładnie mieszając. Dodaj jogurt, sól, pieprz oraz koperek. Sos gotowy!
  9. Wyjmij pizzę z piekarnika i pokrój ją na mniejsze kawałki.
przepis na mini pizze
przepisy na przekąski na imprezę
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!