Puszyste oponki drożdżowe na tłusty czwartek i nie tylko1 min read

Przed nami tłusty czwartek, dlatego dziś mam przepis na puszyste oponki drożdżowe. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, bo większość czasu rośnie ciasto. Oponki drożdżowe to świetna alternatywa tradycyjnych pączków. Sprawdzi się także jako słodki podwieczorek.

Przepis na oponki drożdżowe

Pamiętaj, aby wcześniej wyłożyć masło oraz jajka z lodówki, aby była pokojowa temperatura wszystkich składników.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20g. masła
  • 30g. drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500 ml. oleju do smażenia
  • cukier puder lub lukier

Przygotowanie:

  1. Rozkrusz drożdże i utrzyj z cukrem. Nie musisz dodawać ciepłego mleka czy wody, cukier rozpuszcza drożdze. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  2. Masło w pokojowej temperaturze, jajka, żółtka, śmietanę i spirytus połącz z mąką i cukrem waniliowym. Dodaj do tego rozczyn.
  3. Wyrabiaj ciasto kilka minut. W trakcie możesz dodać trochę mąki.
  4. Rozwałkuj ciasto na grubość 1cm. i zrób okręgi szklanką. Dziurki w środku zrób kieliszkiem. Nie martw się, że są przyklapnięte – one jeszcze urosną.
  5. Odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
  6. Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z jednej i z drugiej strony, aż się zarumienią.
  7. Kiedy wystygną – posyp cukrem pudrem albo ozdabiaj lukrem.

przepis na oponki drożdżowe

Zobacz wszystkie moje przepisy

 

Spodobało się? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •