Sałatka Cezar – prosty przepis

Sałatka Cezar jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Jest delikatna, a wyjątkowego aromatu dodaje jej sos na bazie majonezu, musztardy, sosu sojowego, miodu i cytryny. Sprawdź przepis na sałatkę Cezar.

Sałatka Cezar pasuje zarówno na kolację rodzinną, jak i śniadanie do pracy. Tradycyjna potrawa włoska nie ma w składnikach kurczaka, jednak warto go dodać. Sos z przepisu możesz z łatwością zamienić na sos czosnkowy lub dodać po prostu sam jogurt. Jak przygotować sałatkę Cezar? To bardzo proste.

Przepis na sałatkę Cezar

Składniki:

  • 300 g filetów z kurczaka,
  • sałata lodowa lub rzymska,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 kromki chleba tostowego,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 10 cienkich, kwadratowych kawałków parmezanu
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek, bazylia.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania filetów z kurczaka. Dopraw je solą, pieprzem, czosnkiem oraz tymiankiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (jeśli masz – zastosuj funkcję grilla), a następnie umieść filety w całości w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Piecz około 25-35 minut.
  2. W czasie, kiedy będzie się piec kurczak, pokrój jajka w kostkę i wrzuć do miski.
  3. Oczyść sałatę i umieść ją w kawałkach w dużej misce.
  4. Przygotuj sos do sałatki Cezar. Połącz majonez, sos sojowy, musztardę, miód, sok z cytryny, a następnie dodaj 2 łyżki tartego parmezanu. Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie było grudek.
  5. Upieczonego kurczaka pokrój w paski lub większe kostki. Kiedy ostygnie, dodaj go do miski ze składnikami.
  6. Dodaj sos i wymieszaj całość w misce.
  7. Posyp całą sałatkę resztą tartego parmezanu oraz jego kwadratowymi kawałkami.
  8. Kromki chleba tostowego lekko zwilż oliwą z oliwek z dodatkiem bazylii i czosnku. Umieść je w piekarniku w 180 stopniach i piecz przez 3-4 minuty, aż chleb będzie chrupiący.
  9. Pokrój kromki chleba w paski i udekoruj nimi sałatkę Cezar. Gotowe!
Sałatka Cezar przepis
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!