Filety z kurczaka w jogurcie owinięte boczkiem

Filety z kurczaka można robić na wiele sposobów, a jeśli nie masz pomysłu i ciągle robisz tradycyjne kotleciki, ten przepis jest dla Ciebie. Filety z kurczaka w jogurcie są miękkie i soczyste, zobaczysz!

Kurczak w marynacie jogurtowej przygotowuje się w bardzo prosty sposób, a potem wystarczy go wrzucić do piekarnika i robi się sam. To dobry pomysł na obiad, a także większą uroczystość rodzinną.

Składniki:

  • 500g. filetów z kurczaka
  • 250g. jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawy (łyżeczka): słodka papryka, tymianek
  • opcjonalnie – plastry boczku

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Do miski wlej jogurt i dodaj sól, pieprz, suszony tymianek, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj, aby przyprawy się połączyły.
  2. Filety z kurczaka pokrój najpierw wzdłuż na dwie części, żeby były cieńsze, a następnie w paski.
  3. Przełóż kurczaka do marynaty jogurtowej i obtocz w niej, a następnie odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Wyciągnij filety z kurczaka i opcjonalnie możesz je owinąć w plastry boczku.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, a następnie ułóż filety z kurczaka. Jeśli pozostanie trochę marynaty, polej ją kurczaka w naczyniu. Piecz przez 30 minut.

Ja podałam filety z kurczaka w jogurcie razem z krokietami ziemniaczanymi, jednak świetnie pasuje także do ryżu lub makaronu. To delikatny pomysł na obiad, przygotujesz go szybko i sprawnie. Jeśli nie masz pomysłów na szybkie obiady, pobierz darmowego e-booka, do którego link znajdziesz poniżej, a jeśli chcesz koniecznie wykorzystać filety z kurczaka, zobacz mój przepis na pieczonego kurczaka z porami i filety z kurczaka w sosie pieczarkowym. Smacznego! :)

filety z kurczaka w jogurcie przepis
Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!