Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą

Jeśli znudził Ci się kurczak to indyk jest świetną alternatywą. To delikatne mięso, które mi najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu. Sprawdź przepis na obiad – indyk w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy, który przygotowuje się szybko i sprawnie.

Indyk w sosie śmietanowym – przepis

Sam sos śmietanowy dodany do indyka też smakuje całkiem nieźle – delikatnie i kremowo, jednak kilka łyżek musztardy doda mu trochę charakteru. Przygotowuję ten obiad w mniej niż godzinę, dlatego to świetny pomysł na szybki i sprawny ciepły posiłek – czyli tak jak Rozdomowiona lubi najbardziej! :)

Składniki:

  • 500-600g. sznycli z indyka,
  • 200ml. śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • 1 cebula,
  • szklanka wody lub bulionu (możesz przygotować go z domowej kostki rosołowej),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę kroimy w piórka.
  2. Na rozgrzaną, głęboką patelnię, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Po chwili dodajemy mięso i obsmażamy z jednej i z drugiej strony.
  3. Wlewamy bulion lub wodę. Na średnim ogniu podgrzewamy indyka ok. 10 minut.
  4. Łączymy śmietanę z musztardą, solimy i pieprzymy. Dorzucamy też pietruszkę i tymianek dla lepszego smaku. Ja użyłam świeżego tymianku, zrywając go prosto z gałązek w doniczce, ale suszony też będzie jak najbardziej ok.
  5. Dodajemy śmietanę z musztardą do indyka, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut i gotowe!

Ja podałam indyka w sosie śmietanowym z ryżem, ale będzie świetnie się komponował z ziemniakami lub kopytkami.

Indyk w sosie śmietanowym może sprawdzić się także na ciepłą kolację albo uroczystość rodzinną. Sos będzie nieźle smakował ze świeżym pieczywem, a nie tylko ze standardowym ryżem czy ziemniakami.

Jeśli sos okaże się za gęsty – dodaj wody. Jeśli za rzadki – dodaj 1/4 szklanki wody z łyżką mąki. Stosuj ten trik do każdego sosu na bazie śmietany, u mnie się sprawdza :)

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

3 odpowiedzi

    1. Zapisuję na listę! :) U mnie problem jest taki, że mam uczulenie na prawie wszystkie owoce, zboża, orzechy i część warzyw. O innych rzeczach już nie wspomnę, ale trudno było się nauczyć gotować mając do dyspozycji właściwie kilka produktów na krzyż.

      1. oh nie, to ciężko rzeczywiście. szkoda, bo ta cała gama warzyw i owoców daje nam niezłe możliwości eksperymentowania! ale zdrowie najważniejsze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pssst! Jeszcze więcej przepisów, pomysłów na dania oraz ich urozmaicenia znajdziesz w e-booku „Dobre, bo domowe”. Sprawdź!