Kolorowe mini bezy – udane już za pierwszym razem

Nasłuchałam się przed pieczeniem bezy, że bardzo trudno ją zrobić, rzadko wychodzi idealna, a ubicie białek graniczy z cudem. Zachowałam kilka ważnych zasad podczas pieczenia i… kolorowe mini bezy wyszły idealnie już za pierwszym razem!

Jak zrobić kolorowe mini bezy?

Pieczenie, a raczej suszenie bezy, wymaga trochę cierpliwości. Sam proces przygotowywania masy jest banalnie prosty, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Przyda nam się metalowa miska, zupełnie czysta i sucha. Ja skorzystałam z pomocy miskera planetarnego, ale świetnie sprawdzi się także blender albo mikser ręczny. Temperatura jajek przy pieczeniu tradycyjnej bezy nie ma znaczenia – mogą być zarówno wyciągnięte prosto z lodówki, jak i przechowywane na blacie przez cały dzień. Do pieczenia bezy, korzystamy z samych białek, które muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Piekarnik najlepiej nastawić na 120 stopni i zmniejszyć ją później do 100 stopni. Czas trwania pieczenia to około dwóch godzin.

Moje mini bezy zrobiłam kolorowe, w trzech odcieniach niebieskiego. Nie musisz dodawać barwnika, możesz zrobić je zupełnie białe. Chciałam też uzyskać efekt zupełnie kruchych w środku.

Przepis na kolorowe mini bezy

Składniki:

  • na 1 białko – 55g. cukru białego
  • odrobina soli
  • barwnik spożywczy

Ustaw piekarnik na 120 stopni, najlepiej górną i dolną grzałkę.

  1. Do miski wrzuć dokładnie oddzielone białka od żółtek. Naprawdę dokładnie!
  2. Wsyp odrobinę soli.
  3. Zacznij ubijać białka – najpierw na małych obrotach, później większych – aż do momentu, w którym nie będą zupełnie sztywne, tylko stworzą białą piankę.
  4. Dodaj jedną łyżkę cukru, ubijaj dalej na wysokich obrotach, poczekaj aż składniki się połączą. Wtedy dodawaj resztę cukru, najlepiej po jednej łyżce.
  5. Beza powinna być sztywna, błyszcząca i gęsta.
  6. Po skończeniu ubijania białek, dodaj barwnik spożywczy.
  7. Dokładnie wymieszaj bezę.
  8. Włóż masę do rękawa i wyłóż bezy na blachę w takim kształcie, jakie chcesz.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.
  10. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze przez 100 minut.

Jeśli chcesz uzyskać różne odcienie bezy, przełóż ją do trzech misek i do każdej z nich dodaj inną ilość barwnika. Im więcej, tym kolor będzie bardziej intensywny.

przepis na kolorowe mini bezy

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *