Roladki w sosie paprykowo-pomidorowym

Dziś mam dla Was przepis na pyszne schabowe roladki w sosie paprykowo-pomidorowym, które przygotowuje się bardzo szybko, wrzuca się do piekarnika i… robią się same. Takie obiady lubię, choć w tygodniu raczej stawiam na posiłki jednogarnkowe, które przygotowuje się do 30 minut, bo nie mam dłużej czasu na ich przygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik.

Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym

Składniki:

  • 10 plastrów schabu
  • 10 plastrów sera
  • opcjonalnie: 10 plastrów boczku lub szynki
  • przecier pomidorowy
  • 1 papryka czerwona
  • 100 g śmietanki 30%

    Przyprawy:
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek,
  • pietruszka.

1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń w roladki.

Trik!
Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie.

2. Ułóż roladki w wysmarowanym wcześniej tłuszczem naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej.
3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
4. Przecier pomidorowy wlej do małego garnka i podgrzej. W tym czasie pokrój paprykę w małe kosteczki.
5. Kiedy przecier zacznie się gotować, wrzuć paprykę i przypraw: solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką. Podgrzewaj kilka minut, aby papryka zmiękła, co jakiś czas mieszając.
6. Dokładnie zmiksuj sos blenderem. Dodaj śmietankę, wymieszaj.
7. Wlej sos do roladek. Możesz posypać roladki tartym serem, jeśli lubisz.

Piecz w 180 stopniach, około 30-40 minut.



roladki w sosie paprykowo-pomidorowym przepis

Smacznego!

Rozdomowiona Joanna Brzykcy

Asia Brzykcy

Z wykształcenia dziennikarka, na co dzień redaktorka i specjalistka od content marketingu. Dom to moje główne centrum dowodzenia. To tu pracuję, piszę, gotuję i tworzę obrazy z chrobotka reniferowego. Spełniam też kreatywne aranżacyjne pomysły. Wciąż szukam sposobów na to, jak efektywniej zaplanować przestrzeń i zorganizować życie domowe. Dom to też moja przytulna oaza bezpieczeństwa, w której lubię z kubkiem kawy obejrzeć dobry serial oraz karmić moich bliskich. Kiedy już wyjdę ze swoich czterech ścian, uwielbiam zwiedzać duże europejskie miasta. Najchętniej jedząc lokalne jedzenie, obserwując mieszkańców i zbierając inspiracje wnętrzarskie.

Jedna odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *